Thema; Muziek

Haal het beste én het mooiste uit je leerlingen
Muziek is een ‘kant en klaar’ thema dat leerlingen in de onder- en bovenbouw in 8 of 10 weken op een verfrissende en verantwoorde manier kennis laat maken met de wereld van muziek. Culthema staat voor culturele bewustwording, dus ook dit thema-programma staat bol van onder andere van muziek.

Het thema voldoet aan de gestelde leerdoelen en is hiermee werkdrukverlagend.

Doelen:

De leerlingen kunnen na deze weken uitleg geven omtrent soorten en stijlen muziek en instrumenten;
De leerlingen kunnen na deze weken het creatieve proces in 4 fases doorlopen: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren;
De leerlingen kunnen na deze weken betekenis geven aan beluisterde muziek.

Het thema bevat muziek workshops, maar leert de kinderen over muziekstijlen, geschiedenis en achtergronden. Samenwerking, expresssie en alles wat voor moois muziek brengt, komt aan bod.

Directeur, PCB Mozaiek

Haal het beste én mooiste uit je leerlingen
Muziek is een ‘kant en klaar’ thema dat leerlingen in zowel de onder-, midden- als bovenbouw in 8, 10 of 40 weken op een verfrissende en verantwoorde manier kennis laat maken met de wereld van muziek.

De gebieden die behandeld worden: luisteren naar muziek, bewegen, lezen en noteren, ritme en zang

Speel docenten vrij
Het thema wordt uitgevoerd door vakspecialisten waardoor de druk op de leerkracht in de klas minimaal is. Ook het opstarten van het thema kost de betreffende leerkracht nauwelijks tijd. Alle lessen, middelen en materialen zijn uitgewerkt.

Invulling van het thema
Binnen dit thema komen praktijkdeskundigen in de klas en nemen de les over. Hoeveel uur dit is, hangt af van uw school en uw wensen. Tijdens de lessen wordt de leerkracht ontzien. Hij of zij is alleen verantwoordelijk voor de orde in de klas.
De doelen van het thema muziek, sluiten aan bij de kerndoelen en kunnen hierdoor als vervanging worden ingezet voor de methodes. De praktijkdeskundige herhaalt de week erop kort en uitdagend de lesstof, om de kennis van de leerlingen te activeren. De leerlingen komen in aanraking met veel coöperatieve werkvormen en zijn met elkaar verantwoordelijk voor een spetterend eindresultaat.

Invulling in het kort

  • Pakkende opening door vakspecialist.
  • Mogelijk voor een aantal uren per week
  • Kant en klare werkbladen, filmpjes e.d. te downloaden van onze website.
  • Herhaling van de lesstof op een uitdagende en prikkelende manier.
  • Differentiatie en uitdaging op eigen niveau gegeven door vakspecialist.
  • Aansluiting met de kerndoelen.
  • Coöperatieve werkvormen.
  • Spetterend eindresultaat.

Enthousiaste leerlingen
Muziek is ‘slechts’ het einddoel. Het eigenlijke doel is om leerlingen belangrijke ervaringen, kennis en inzichten mee te geven. Zo wordt samenwerken coörperatief aangeboden, leert men over ieders talenten en over verschillende persoonlijkheden. Daarnaast leren de leerlingen door te doen, worden ze uitgedaagd om creatief te zijn en leren ze over tal van praktische zaken die samenhangen met muziek.

En deze leerdoelen worden op een unieke manier gebracht; met onder andere muziek, theater, zang worden leerlingen meegenomen en spelenderwijs enthousiast gemaakt over de culturele uitingen. Dit is afwisselend voor de leerlingen én dit werkt door in deuitstraling van de gehele school.

Subsidies en een vriendelijk tarief
De thema’s die Culthema brengt, vallen in de regel onder subsidie-regelingen. Culthema kan als u dat wenst zelfs de subsidie-aanvraag voor u uit handen nemen. Daarbij is Culthema een stichting die werkt met vriendelijke tarieven.
Rechtstreeks uit de praktijk; van leerkracht tot kinderpsycholoog
Het thema is ontwikkeld door verschillende specialisten; een leerkracht, een ondernemer, een culturele ondernemer en een kinderpsycholoog. En allen hebben ze dezelfde missie; zoveel mogelijk maatschappelijke thema’s brengen op een culturele manier.
Deze leerdoelen worden op creatieve uitdagende manier gebracht; met onder andere muziek, theater, zang worden leerlingen meegenomen en spelenderwijs enthousiast gemaakt over de culturele uitingen.

Meer informatie?

Aanvullende informatie ontvangen?

De details van het thema ‘Muziek’ in PDF ontvangen? Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het per mail.

Kenmerken Culthema

Culthema in het kort?

Meer tijd voor leerkrachten

Thema's met taal & cultuur

Kennis, vaardigheden én inzichten

Voor leerkrachten, door leerkrachten

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op

- NEEM CONTACT OP -