Thema; Wat wil ik later worden

Waarom doe ik wat ik doe?
Wat wil ik later worden is een ‘kant en klaar’ thema dat leerlingen in het basisonderwijs in 8 of 10 weken kennis laat maken met verschillende beroepen. De essentie is echter ‘passie’. Doen wat leuk vindt én waar je goed in bent. Omdat Culthema staat voor cultuur zullen ook diverse beroepen uit de culturele sector vertegenwoordigd zijn, naast beroepen als brandweerman, verpleger, politieagent, etc.

Het thema voldoet aan de gestelde leerdoelen en is hiermee werkdrukverlagend.

Doelen:

  • De leerlingen kunnen na deze weken over diverse beroepsgroepen uitgebreid vertellen;
  • beeld kunnen vormen van toekomstige beroep / wat past goed bij je;
  • inzicht in veranderende wereld en de invloed op beroepen.

Enthousiast leren is leuker en makkelijker wanneer je een doel in gedachten hebt. Wat vind je leuk om te doen? Welk beroep wil je kiezen? Door de inzet van bekende mensen, vaak ouders van de kinderen, die kwamen vertellen over hun (unieke) beroep, gaat het echt leven! Ook een uitstapje naar een bedrijf is een echte aanrader.

Rens van Rensen

Leerkracht groep 8

Kies met passie
Wat wil ik later worden is een ‘kant en klaar’ thema voor leerlingen in het basisonderwijs. In maximaal 10 weken maken de leerlingen kennis met verschillende uitoefenaars van beroepen. Al deze mensen komen echt in de klas en nemen voorwerpen en voorbeelden mee die met hun beroep te maken hebben. De onderliggende boodschap is echter dat je je passie moet volgen. Veel beroepen verdwijnen namelijk als gevolg van automatisering en robotisering. Hierdoor wordt het extra belangrijk om een ‘domein’ te kiezen, en daarin te ontwikkelen. Culthema staat voor culturele bewustwording, dus ook dit thema-programma staat bol van culturele beroepen.

Speel docenten vrij
Het thema wordt voor het overgrote deel uitgevoerd door vakspecialisten en mensen met een bijzonder, apart of uniek beroep, waardoor de druk op de leerkracht in de klas minimaal is. Ook het opstarten van het thema kost de betreffende leerkracht nauwelijks tijd. Alle lessen, middelen en materialen zijn uitgewerkt en zijn digitaal beschikbaar.
Uiteraard krijgt de leerkracht duidelijke werkboekjes waaruit opdrachten kunnen worden gedaan, tussen de thema-lessen door.

Enthousiaste leerlingen
Wat wil ik later worden is ‘slechts’ het einddoel. Het eigenlijke doel is om leerlingen belangrijke ervaringen, kennis en inzichten mee te geven. Zo wordt passie centraal gesteld, en uitgelegd dat beroepen kunnen ontstaan, veranderen en verdwijnen.

Deze leerdoelen worden op een unieke manier gebracht; met onder andere muziek, theater, zang worden leerlingen meegenomen en spelenderwijs enthousiast gemaakt over de culturele uitingen. Dit is afwisselend voor de leerlingen én dit werkt door in de uitstraling van de gehele school.

Invulling van het thema
Binnen elk thema komen praktijkdeskundigen met verschillende beroepen in de klas die de les overnemen. Ze komen elke week, of om de week in de klas. Dit is afhankelijk van uw wensen en eisen. De praktijkdeskundige vertelt niet alleen over zijn of haar beroep, maar gaat iedere les ook in gesprek met de leerlingen. 

Invulling in het kort

  • Leuke, uitdagende en veel voorkomende beroepen in de klas
  • Invulling van lessen mogelijk voor enkele uren per week / per twee weken

Subsidies en een vriendelijk tarief
De thema’s die Culthema brengt, vallen in de regel onder subsidie-regelingen. Culthema kan als u dat wenst zelfs de subsidie-aanvraag voor u uit handen nemen. Daarbij is Culthema een stichting die werkt met vriendelijke tarieven.
Rechtstreeks uit de praktijk; van leerkracht tot kinderpsycholoog
Het thema is ontwikkeld door verschillende specialisten; een leerkracht, een ondernemer, een culturele ondernemer en een kinderpsycholoog. En allen hebben ze dezelfde missie; zoveel mogelijk maatschappelijke thema’s brengen op een culturele manier.
Deze leerdoelen worden op creatieve uitdagende manier gebracht; met onder andere muziek, theater, zang worden leerlingen meegenomen en spelenderwijs enthousiast gemaakt over de culturele uitingen.

Meer informatie?

Aanvullende informatie ontvangen?

De details van het thema ‘Wat wil ik later worden’ in PDF ontvangen? Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het per mail.

Kenmerken Culthema

Culthema in het kort?

Meer tijd voor leerkrachten

Thema's met taal & cultuur

Kennis, vaardigheden én inzichten

Voor leerkrachten, door leerkrachten

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op

- NEEM CONTACT OP -